Såklart hundar pratar!

I lördags var jag och min vän Ida i Stockholm på Svenska Brukshundklubbens symposiom ”Tänk om hunden kunde prata”. Det var väldigt intressant och föreläsarna var Per Jensen, Kenth Svartberg och Åsa Nilsonne. Jensen och Svartberg är två av mina favoritförfattare och jag gillar dem verkligen inte mindre efter lördagens föreläsningar. Symposiets tema Tänk om hunden kunde prata förvandlades ganska fort till SÅKLART hunden kan prata! och jag håller verkligen med.

Något jag verkligen fascineras av och som fyller mig med så mycket värme och kärlek är alla de tester och forskningsprojekt som genomförts där slutsatserna kunnat bevisa att hundar är så mycket mer lika oss människor än vad många tyvärr verkar inse och att deras känsloregister och medvetenhet på många sätt liknar vårt. Det i sig är egentligen inte nyheter för mig, jag har alltid varit övertygad om att hundar, och i synnerhet mina egna såklart (fniss), har ett otroligt brett känsloliv och kan känna och visa t.ex. både missnöje, kärlek och att någonting inte är rättvist väldigt tydligt.

17426235_1314304265304116_4687195344527011162_nAtt leva med en flock om fyra hundar är något av de mest givande jag vet och någonting som fyller min vardag med så mycket. Jag har ALDRIG tråkigt med dessa individer och även om jag självklart inte alltid är glad så är samspelet mellan dem, och oss, så levande och berikande.

Varje dag hemma hos oss uppkommer situationer som bevisar att hundar till exempel kan imitera både oss människor och varandra, och att de lätt kan komma fram till konsekvensen av en händelse. Exempel: klätterapan Lufsen hoppar upp på en sten och söker min bekräftelse. Han får höra ett ”åh vad du är duktig” eller ”ååh vilken snygging”. Han får alltså inte höra belöningsordet BRA eller någon godis. Strax därefter står ytterligare tre förväntansfulla hundar på stenen och ser uppmanande på mig. ”Hur snygga är inte VI då?!”. 🙂

Jag skulle kunna skriva på i all oändlighet om hur socialt kompetenta våra hundar är och hur bra de är på att tyda oss och kommunicera med oss men jag väljer att runda av här och avslutar med att säga: HUNDAR ÄR BÄST. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s